Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ETWINNING

“ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ – THE MYTHS THAT UNITE US”

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/myths-unite-us-europe/twinspace



Οι Μύθοι, τόσο οι τοπικοί όσο και οι διεθνείς, είναι συνυφασμένοι με την κουλτούρα κάθε Ευρωπαϊκής χώρας και κατέχουν πάντα ξεχωριστή θέση στον φανταστικό κόσμο κάθε παιδιού. Αποτελούν έναν από τους πιο δυνατούς συνδετικούς κρίκους μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σχολείων, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και μαθητών και συνιστούν την πηγή έμπνευσης καθεμιάς από τις δραστηριότητες που οργανώθηκαν και διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια αυτού του εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος κατά το σχολικό έτος2023-2024. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου(Ελλάδα –Εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου και Ευθυμία Πριοβόλου) διοργάνωσε το παρόν πρόγραμμα με συνιδρυτή το Agrupamento de Escolas de Castelo de Paiva(Πορτογαλλία Εκπαιδευτικός SandraFerreira) και συνεργάτες δύο ακόμη σχολεία από Ιταλία και Ρουμανία και τρία σχολεία από Ελλάδα (Αγρίνιο, Βέροια, Καλλίκωμο).

Οι μαθητές της Γ´ Τάξης του Σχολείου μας, με αφετηρία την Ιστορία της Γ Δημοτικού, το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας, των εικαστικών και τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες και προτιμήσεις σχετικά με την μυθολογία ,μίλησαν με εικόνες και λίγα λόγια στα Αγγλικά για τους αγαπημένους μύθους και μυθολογικούς ήρωες, τραγούδησαν, έπαιξαν κουκλοθέατρο, ζωγράφισαν, έκαναν κατασκευές και ήρθαν σε επαφή, σύγχρονα – με ζωντανές online ομαδικές συνομιλίες – και ασύγχρονα – μέσω των έργων τους (με κεντρικό άξονα κυρίως τον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου], με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από την Πορτογαλία και την Ελλάδα, μαθαίνοντας τις δικές τους προτιμήσεις και ακούγοντας και βλέποντας τις δικές τους δημιουργίες (Οδύσσεια, Τρωικός Πόλεμος, Άθλοι του Ηρακλή).

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εκπαιδευτικοί και μαθητές επικοινώνησαν μέσω Vibervideocalls και μέσω Onlinemeetings της πλατφόρμας του Etwinning, προγραμματίζοντας και επικοινωνώντας με συνδετικό κρίκο την ξένη γλώσσα και την αγάπη για τους Αρχαίους Ελληνικούς Μύθους.

Φωτογραφίες από τις δράσεις και το υλικό  και ενδεικτικοί σύνδεσμοι από τις παρουσιάσεις και τα βίντεο:

https://youtu.be/EwqDzgdI_8Y?feature=shared

https://youtu.be/pMemgzL3nFY?si=5WV7PhzcKcvNQWBG

https://youtube.com/shorts/MvS8FL32cQA?feature=shared

https://padlet.com/sandraferreir17/the-story-of-the-trojan-horse-9mxd8otm9509v3ti

































Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-24

 

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης σχολικού έτους 2023-24 από τους μαθητές του σχολείου μας. Σε μια κατάμεστη από γονείς και συγγενείς αίθουσα οι μαθητές μας παρουσίασαν δράσεις που υλοποίησαν καθ΄όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αποχαιρέτησαν τους μαθητές της ΣΤ τάξης με τραγούδια και όμορφα χορευτικά , παρουσίασαν σκηνές από τον Ελληνικό κινηματογράφο. Οι μαθητές της ΣΤ τάξης μας αποχαιρέτησαν με μουσικά ακούσματα με συνοδεία μουσικών οργάνων που έπαιζαν οι ίδιοι.

https://wetransfer.com/downloads/599ced760dffbc02be5b1cd3aad1100d20240607132454/5a868fc7b562f50f761337f69f0acd6520240607132506/6ce07c


Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄και ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας

 







Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου

 




Την Τρίτη, 28 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα:
«Ενσυναίσθηση - Τι είναι και πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε στο Σχολείο».

Εισηγητής του θέματος ήταν  ο Σχολικός Ψυχολόγος ΕΕΠ Π.Ε.23 της Ε.Δ.Υ. κ. Χρήστος Μαγειρούδης και έλαβε χώρα δια ζώσης, στο χώρο του σχολείου μας.

Στην επιμόρφωση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αγκαλιάζοντας την και μαθαίνοντας έτσι πολλά για την σημασία της ενσυναίσθησης και πόσο αναγκαία είναι σήμερα όσο ποτέ, τόσο στο σχολείο όσο και γενικότερα στη ζωή μας, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας, αλλά και να στεκόμαστε δίπλα τους, κατανοώντας και υποστηρίζοντας τις ανάγκες τους.  Ευχαριστούμε τον κ Μαγειρούδη Χρήστο, για την καθοριστική του υποστήριξη, όχι μόνο με τη  σημερινή του εισήγηση, αλλά και με τη συμβολή του καθ΄όλη τη σχολική χρονιά, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Επίσης ευχαριστούμε την κ. Μουλά Φωτεινή  Κοινωνική Λειτουργό  και  μέλος της Ε.Δ.Υ. του σχολείου μας για την αγαστή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, μαθητς και γονείς  του σχολείου μας.

 



Τρίτη 28 Μαΐου 2024

“Η αυλή του σχολείου μάς ενώνει” Αποτίμηση του προγράμματος

 

Η σχολική χρονιά μας φτάνει στο τέλος της και το πρόγραμμά μας: “Η αυλή του σχολείου μάς ενώνει” ολοκληρώνεται για φέτος. Σε συνεργασία με τη Δ΄ τάξη, δημιουργήσαμε οικοκώδικα τον οποίο και αναρτήσαμε στις τάξεις του σχολείου μας. Οι μαθητές που συμμετείχαν, αξιολόγησαν το πρόγραμμα με τη βοήθεια του ερωτηματολογίου που καταρτίσαμε. Τα αποτελέσματα που συλλέξαμε, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά! Τα διαγράμματα αποδίδουν καθαρά τον ενθουσιασμό των μαθητών, ιδιαιτέρως εκείνων που είχαν μεγαλύτερη ενασχόληση με το πρόγραμμα και μαρτυρούν την προσμονή για τη συνέχισή του με νέες δράσεις, νέες ιδέες και πολλή όρεξη για το νέο σχολικό έτος!


 

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩ

 Οι μαθητές του σχολείου μας με την ευθύνη της κ. Σοφίας Ράπτης ΠΕ11 είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ασφαλή οδήγηση του ποδηλάτου από τον κ.Επαμεινώνδα Λαμπρακόπουλο, αθλητή ποδηλασίας, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη συνεργασία με τους μαθητές μας.





Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΑΦΙΈΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ

 








ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 


ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!

 







Με αφορμή την ημέρα σχολικού αθλητισμού οργανώσαμε και παίξαμε από κοινού με μαθητές από το ειδικό Δημοτικό Σχολείο "Μαρία Δημάδη". Μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές χαράς παίζοντας όλοι μαζί  στα πλαίσια συνεκπαίδευσης . Οι δράσεις αυτές συνεχίστηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας ,στα πλαίσια του προγράμματος "ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ¨ επισκέφθηκαν το μουσείο υφαντικής τέχνης που λειτουργεί στην πόλη μας με την προσωπική φροντίδα  της κυρίας Αρετής Ασημάκη-Ροκά η οποία μας ξενάγησε και μας μύησε στα μυστικά της υπέροχης αυτής τέχνης που τείνει να εξαφανιστεί.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός υλοποίησης του προγράμματος ήταν η κυρία Ράπτη Σοφία ΠΕ11 .




ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ - ΤΡΕΧΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ



 Με το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς οι μαθητές μας έτρεξαν για το ΕΥ (ΕΥζειν- ΕΥτυχία-ΕΥσυνειδησία-ΕΥαγωνίζεσθαι-ΕΥρωστία-ΕΥημερία-ΕΥθύνη- ΕΥγένεια). Υπεύθυνη της δράσης η κ. Ράπτη Σοφία ΠΕ11

 Η συμβολική αυτή διαδρομή, εκτός από την αθλητική της διάσταση, εμπεριέχει και τις Ολυμπιακές Αξίες των οποίων η επιρροή είναι απαράμιλλη στην βελτίωση της κοινωνίας μας. Τα παιδιά τρέχουν, τελικά, για να υπενθυμίσουν σε όλους μας ότι το ΕΥ (ΕΥζειν-ΕΥτυχία- ΕΥσυνειδησία-ΕΥαγωνίζεσθαι-ΕΥρωστία-ΕΥημερία-ΕΥθύνη-ΕΥγένεια) είναι η επιδιωκόμενη στάση ΖΩΗΣ που πρέπει να κατακτάται με προσπάθεια, στοχοπροσήλωση και ηθική ακεραιότητα. Καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους οι μαθητές μας έκαναν  πράξη  ότι συμβολίζει το ΕΥ.

https://webmail.sch.gr/services/download/?app=imp&actionID=download_attach&id=2&muid=%7B5%7DINBOX52125&view_token=Ljb4eXW9PLz5ATWvZpNcT2T&fn=%2Fvideo-be2af0360a09398c4dc2b5c3a3c9a60c-V.mp4 


 

Οι μαθητές του σχολείου μας στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου

 

H  εκπαιδευτικός του σχολείου μας και υπεύθυνη της εκπαιδευτικής δράσης κ. Βλαχομήτρου Γεωργία αναφέρει: "Την Τρίτη, 23/04/2024 οι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του 4ου Δ. Σχολείου Αγρινίου, επισκέφτηκαν το όμορφο και γραφικό χωριό Μπαμπίνη Ξηρομέρου, στα πλαίσια εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούν στο σχολείο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

α) Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκη Ιωάννη

β) Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο «Χριστόδουλος Παμπλέκης» και

γ) Επίσκεψη στο μονοθέσιο Δ. Σχολείο Μπαμπίνης.

Πραγματικά, οι μαθητές φτάνοντας στην Μπαμπίνη ξεχύθηκαν από τα λεωφορεία και κατέκλυσαν στον χώρο του καφενείου, απέναντι από τον Ιερό Ναό του «Αγίου Νικολάου», όπου και περίμεναν τον Δήμαρχο Ξηρομέρου. Φτάνοντας ο κ. Τριανταφυλλάκης χαιρέτησε εγκάρδια τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και μοίρασε χαμόγελα στους μικρούς μαθητές. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η δασκάλα της Δ2΄τάξης του σχολείου, Βλαχομήτρου Γεωργία η οποία αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση που του έγινε από τη Δ/ντρια του 4ου Δ. Σχολείου Αγρινίου, κα Τασούλη Κων/να-η οποία παρεμπιπτόντως κατάγεται από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου-αναφέρθηκε στον σκοπό της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής επίσκεψης που είχε να κάνει με τη μελέτη της τοπικής ιστορίας της περιοχής μας. Οι μαθητές προηγουμένως είχαν ενημερωθεί από τις δασκάλες τους για την ιστορία της Μπαμπίνης στο πέρασμα των αιώνων, για τους επιφανείς ανθρώπους που έλκουν την καταγωγή τους από το συγκεκριμένο χωριό, καθώς και για τον ρόλο που παίζει σήμερα στα δρώμενα της περιοχής. Έμαθαν πως κατά μια εκδοχή, το όνομα του χωριού το έδωσαν οι Βενετοί, που το ονόμασαν μικρό babino στα Ιταλικά, κατά την άλλη, και πιο πιθανή εκδοχή, το όνομα του χωριού οφείλεται στον τοπικό άρχοντα Μπαμπίνη ή Μπαμπινιώτη. Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό και η καταγωγή από την Μπαμπίνη, του κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, πρώην Υπουργού, ομότιμου καθηγητή και πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους μαθητές, οι οποίοι ως μικροί δημοσιογράφοι έθεσαν πολλά ερωτήματα στον Δήμαρχο που αφορούσαν σε θέματα χωροταξικής κατανομής του Δήμου Ξηρομέρου, οικονομίας, αγροτικής παραγωγής, άδρευσης και ύδρευσης του χωριού και γενικότερα του Δήμου, σε θέματα που είχαν να κάνουν με το οδικό δίκτυο του Δήμου και φυσικά υπέβαλαν ερωτήσεις που αφορούν την εκπαίδευση. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι μαθητές στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που παρατήρησαν καθ΄οδόν προς το χωριό, που ομολογουμένως ήταν εκτεταμένες. Ο κ. Τριανταφυλλάκης απάντησε με ιδιαίτερη προθυμία και σοβαρότητα στα παιδιά, γεγονός που τα συνεπήρε και το σχολίασαν πολύ θετικά.

Στη συνέχεια η Δ΄ τάξη, με τη συνοδεία των διδασκόντων εκπαιδευτικών και του Δημάρχου, επισκέφτηκαν το Δ. Σχολείο Μπαμπίνης. Στα σκαλοπάτια του σχολείου οι μαθητές και οι συνοδοί έβγαλαν την καθιερωμένη σχολική φωτογραφία, που ξύπνησε σε όλους μνήμες από τον καιρό που το σχολείο ήταν γεμάτο παιδιά και που την ώρα του διαλείμματος ξεσήκωναν το χωριό με τις φωνές τους. Σήμερα το σχολείο αριθμεί οκτώ (8) μόνο μαθητές και μία μόνο εκπαιδευτικό. Οι μαθητές του 4ου Δ. Σχολείου Αγρινίου συνομίλησαν με τη δασκάλα και τους εκεί συμμαθητές τους για τη σχολική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, να είναι δηλαδή όλοι οι μαθητές σε μία αίθουσα με μία δασκάλα. Επισημάνθηκαν τα θετικά και αρνητικά σημεία ενός ολιγοθέσιου σχολείου, και δη μονοθέσιου.

Από εκεί ο Δήμαρχος μετέβη στο Λαογραφικό Μουσείο όπου τον περίμεναν οι μικροί μαθητές της Γ΄ τάξης και ξεναγήθηκαν όλοι μαζί στον χώρο του Μουσείου, που φέρει το όνομα: «Χριστόδουλος Παμπλέκης». Εδώ αξίζει να σημειώσουμε την πολύτιμη παρουσία και προσφορά (σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής), του κ. Μπαρμπαρούση Γεωργίου, καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Με μεγάλη προθυμία και ζήλο μίλησε στα παιδιά και έδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έτσι λοιπόν επεσήμανε πως ο Ακαρνάνας Χριστόδουλος Παμπλέκης, ήταν μια σημαντική προσωπικότητα του Διαφωτισμού και της νεοελληνικής φιλοσοφίας. Κατά την έξοδο από το μουσείο οι μαθητές κοίταξαν βόρεια του σημερινού οικισμού και διέκριναν στο ύψωμα την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι ένας μεταβυζαντινός ναός, του άλλοτε μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου (της επονομαζόμενης Πόρτας), ενός από τα πιο σημαντικά ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία ολόκληρης της περιοχής της Ακαρνανίας.

Η επίσκεψη στην Μπαμπίνη έληξε με παιχνίδι, φαγητό και ξεκούραση, για μικρούς και μεγάλους, στο καφενείο του χωριού. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχαιρέτησαν το όμορφο χωριό, Μπαμπίνη Ξηρομέρου και τους φιλόξενους κατοίκους του και υποσχέθηκαν πως θα ξανάρθουν με νέα θέματα και δράσεις ." 




 https://youtu.be/Gp2iV_0Him0

https://mpampiini.blogspot.com/2024/04/4_23.html

https://mpampiini.blogspot.com/2024/05/4.html