Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Οι μαθητές του σχολείου μας στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου

 

H  εκπαιδευτικός του σχολείου μας και υπεύθυνη της εκπαιδευτικής δράσης κ. Βλαχομήτρου Γεωργία αναφέρει: "Την Τρίτη, 23/04/2024 οι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του 4ου Δ. Σχολείου Αγρινίου, επισκέφτηκαν το όμορφο και γραφικό χωριό Μπαμπίνη Ξηρομέρου, στα πλαίσια εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούν στο σχολείο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

α) Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκη Ιωάννη

β) Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο «Χριστόδουλος Παμπλέκης» και

γ) Επίσκεψη στο μονοθέσιο Δ. Σχολείο Μπαμπίνης.

Πραγματικά, οι μαθητές φτάνοντας στην Μπαμπίνη ξεχύθηκαν από τα λεωφορεία και κατέκλυσαν στον χώρο του καφενείου, απέναντι από τον Ιερό Ναό του «Αγίου Νικολάου», όπου και περίμεναν τον Δήμαρχο Ξηρομέρου. Φτάνοντας ο κ. Τριανταφυλλάκης χαιρέτησε εγκάρδια τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και μοίρασε χαμόγελα στους μικρούς μαθητές. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η δασκάλα της Δ2΄τάξης του σχολείου, Βλαχομήτρου Γεωργία η οποία αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση που του έγινε από τη Δ/ντρια του 4ου Δ. Σχολείου Αγρινίου, κα Τασούλη Κων/να-η οποία παρεμπιπτόντως κατάγεται από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου-αναφέρθηκε στον σκοπό της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής επίσκεψης που είχε να κάνει με τη μελέτη της τοπικής ιστορίας της περιοχής μας. Οι μαθητές προηγουμένως είχαν ενημερωθεί από τις δασκάλες τους για την ιστορία της Μπαμπίνης στο πέρασμα των αιώνων, για τους επιφανείς ανθρώπους που έλκουν την καταγωγή τους από το συγκεκριμένο χωριό, καθώς και για τον ρόλο που παίζει σήμερα στα δρώμενα της περιοχής. Έμαθαν πως κατά μια εκδοχή, το όνομα του χωριού το έδωσαν οι Βενετοί, που το ονόμασαν μικρό babino στα Ιταλικά, κατά την άλλη, και πιο πιθανή εκδοχή, το όνομα του χωριού οφείλεται στον τοπικό άρχοντα Μπαμπίνη ή Μπαμπινιώτη. Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό και η καταγωγή από την Μπαμπίνη, του κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, πρώην Υπουργού, ομότιμου καθηγητή και πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους μαθητές, οι οποίοι ως μικροί δημοσιογράφοι έθεσαν πολλά ερωτήματα στον Δήμαρχο που αφορούσαν σε θέματα χωροταξικής κατανομής του Δήμου Ξηρομέρου, οικονομίας, αγροτικής παραγωγής, άδρευσης και ύδρευσης του χωριού και γενικότερα του Δήμου, σε θέματα που είχαν να κάνουν με το οδικό δίκτυο του Δήμου και φυσικά υπέβαλαν ερωτήσεις που αφορούν την εκπαίδευση. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι μαθητές στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που παρατήρησαν καθ΄οδόν προς το χωριό, που ομολογουμένως ήταν εκτεταμένες. Ο κ. Τριανταφυλλάκης απάντησε με ιδιαίτερη προθυμία και σοβαρότητα στα παιδιά, γεγονός που τα συνεπήρε και το σχολίασαν πολύ θετικά.

Στη συνέχεια η Δ΄ τάξη, με τη συνοδεία των διδασκόντων εκπαιδευτικών και του Δημάρχου, επισκέφτηκαν το Δ. Σχολείο Μπαμπίνης. Στα σκαλοπάτια του σχολείου οι μαθητές και οι συνοδοί έβγαλαν την καθιερωμένη σχολική φωτογραφία, που ξύπνησε σε όλους μνήμες από τον καιρό που το σχολείο ήταν γεμάτο παιδιά και που την ώρα του διαλείμματος ξεσήκωναν το χωριό με τις φωνές τους. Σήμερα το σχολείο αριθμεί οκτώ (8) μόνο μαθητές και μία μόνο εκπαιδευτικό. Οι μαθητές του 4ου Δ. Σχολείου Αγρινίου συνομίλησαν με τη δασκάλα και τους εκεί συμμαθητές τους για τη σχολική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, να είναι δηλαδή όλοι οι μαθητές σε μία αίθουσα με μία δασκάλα. Επισημάνθηκαν τα θετικά και αρνητικά σημεία ενός ολιγοθέσιου σχολείου, και δη μονοθέσιου.

Από εκεί ο Δήμαρχος μετέβη στο Λαογραφικό Μουσείο όπου τον περίμεναν οι μικροί μαθητές της Γ΄ τάξης και ξεναγήθηκαν όλοι μαζί στον χώρο του Μουσείου, που φέρει το όνομα: «Χριστόδουλος Παμπλέκης». Εδώ αξίζει να σημειώσουμε την πολύτιμη παρουσία και προσφορά (σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής), του κ. Μπαρμπαρούση Γεωργίου, καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Με μεγάλη προθυμία και ζήλο μίλησε στα παιδιά και έδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έτσι λοιπόν επεσήμανε πως ο Ακαρνάνας Χριστόδουλος Παμπλέκης, ήταν μια σημαντική προσωπικότητα του Διαφωτισμού και της νεοελληνικής φιλοσοφίας. Κατά την έξοδο από το μουσείο οι μαθητές κοίταξαν βόρεια του σημερινού οικισμού και διέκριναν στο ύψωμα την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι ένας μεταβυζαντινός ναός, του άλλοτε μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου (της επονομαζόμενης Πόρτας), ενός από τα πιο σημαντικά ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία ολόκληρης της περιοχής της Ακαρνανίας.

Η επίσκεψη στην Μπαμπίνη έληξε με παιχνίδι, φαγητό και ξεκούραση, για μικρούς και μεγάλους, στο καφενείο του χωριού. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχαιρέτησαν το όμορφο χωριό, Μπαμπίνη Ξηρομέρου και τους φιλόξενους κατοίκους του και υποσχέθηκαν πως θα ξανάρθουν με νέα θέματα και δράσεις ." 




 https://youtu.be/Gp2iV_0Him0

https://mpampiini.blogspot.com/2024/04/4_23.html

https://mpampiini.blogspot.com/2024/05/4.html